Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Липинська громада» (код ЄДРПОУ: 04332271) був реорганізований і увійшов до складу Підгайцівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Липинська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Підгайцівської громади

Обережно, кліщі!!!

Дата: 20.05.2020 12:01
Кількість переглядів: 156

       З початку весни і до тривалої теплої осені в природі спостерігається активність кліщів. Кліщ, дуже небезпечна комаха, яка є переносником кліщового бореліозу (або хвороби Лайма). Розпізнати цю комаху не складно, вона має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб з темною плямою на голові. Пересувається кліщ повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його не важко помітити і зняти з себе або свого одягу до того, як він встигне вибрати місце і присмоктатися. Переважно кліщ нападає на свою жертву, сидячи на траві або не дуже високо на гілках дерев і чагарників. Коли людина, що проходить повз таку рослину, зачіпає її, кліщ переповзає на одяг.

    Першим проявом хвороби Лайма є кільцеве почервоніння на місці присмоктування кліща, яке швидко збільшується і може мігрувати по тілу, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі, млявість. Частіше всього при появі таких симптомів хворі за медичною допомогою не звертаються. Не практикується серед населення і звернення  в лікувальні заклади після укусів кліщів, що є великою помилкою. Адже за декілька тижнів або місяців за відсутності лікування хвороба переходить у другу стадію: неврологічних та кардіологічних ускладнень. Відбуваються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Третя стадія супроводжується ураженням суглобів. Хворі звертаються до профільних спеціалістів, не підозрюючи, що їх захворювання пов’язане з отриманим раніше укусом. Ураження різних органів і систем може привести навіть до інвалідності.

Як захистити себе від кліща?

        Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором та одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, – аби легше було помітити кліщів. Взувайтеся в черевики або чоботи, заправляйте штани у взуття. Щодві години прогулянки оглядайте себе й своїх супутників. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям, місця з тонкою ніжною шкірою. Кліщ присмоктується не відразу, а повзає по тілу, шукаючи місце присмоктування. Найчастіше — це шкіра за вухом, під грудьми, в пахових ділянках Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м. Повернувшись додому, одразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватися не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу, квітів, домашніх улюбленців: собак, котів. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це аерозолі, які їх відлякують.

     Якщо Вас все ж таки вкусив кліщ - необхідно його видалити. Для цього звернутись до  найближчого медичного закладу. При відсутності такої можливості видалення можна проводити самостійно, хоча це є небезпечно. Після цього теж звернутися за медичною допомогою.

    Важливою та необхідною частиною комплексу профілактики кліщового бореліозу є неспецифічна профілактика, спрямована на винищення кліщів-переносників в природних біотопах та індивідуальний захист людей від їх нападу та укусів. Рекомендовано використання акарицидів в період активності кліщів на обмежених територіях, оптимально, в місцях скупчення великої кількості людей. При цьому доцільно використовувати відносно нестійкі пестициди з періодом розпаду 1,5 – 2 міс. і з гострою акарицидною дією. Для суттєвого зниження чисельності кліщів можна спробувати цілий ряд пестицидів, які є дозволеними до застосування та пройшли відповідну реєстрацію.

Будьте здорові!

Фото без опису


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua